האם אני מתאים למסלול לימודים ריאלי או הומני? האם אני צריכה ללמוד מקצוע עם הכנסה גבוהה או דווקא לרדוף אחרי התשוקה האינטלקטואלית שלי? שאלות אלו ואחרות מטרידות רבים ורבות הבאים לבחור את מסלול הלימודים המתאים ביותר עבורם, כאשר שאלת ההתאמה בעצמה היא עולם ומלואו של פרמטרים, נתונים והעדפות. ובכל זאת, כיצד תוכלו לאתר את מסלול הלימודים המתאים ביותר עבורכם? ננסה לענות על כך כאן.
אילו מקצועות מתאימים למי?
כשהיינו ילדים, בהחלט יכול להיות שאמרו לנו שכאשר נהיה גדולים, נוכל להיות כל מה שנרצה. אך בעוד שהבטחה זו נשמעת רומנטית ויפה, החיים עצמם מורכבים יותר, כאשר המציאות הממשית היא שלא כל אחד ואחת מתאימים לכל תחום ולא כל אחד ואחת יכולים להיות כל מה שהם רוצים. לכן, הלכה למעשה הבטחת הילדות צריכה להיות משהו יותר בכיוון של כשתהיו גדולים, תוכלו לעסוק במה שאתם טובים בו, במה שאתם מתאימים לו.
כולנו בני אדם שונים מבחינת תחומי עניין, יכולות לימודיות ואינטלקטואליות, מבנה נפשי, שאיפות וכן הלאה. לכן זה לחלוטין הגיוני שלכל אחד ואחת מאיתנו יש מקצועות ותחומים שיותר מתאימים, כמו גם כאלו שפחות מתאימים ושבהם לא נוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו. אך איך יודעים?
ובכן, חלוקות דיכוטומיות ומסורתיות לתחומי לימוד ועבודה (למשל גברים מול נשים), הן כבר לא רלוונטיות היום, למרבה השמחה, כך כמו שיש הרבה נשים שבהחלט מתאימות למקצועות כמו מדעים מדויקים או ניהול, כך יש הרבה גברים המתאימים לתחומי האומנויות והטיפול.
כלל האצבע הפשוט והנהיר ביותר צריך להיות שכל תחום שבו אתם מתעניינים במידה יחסית רבה אך אתם גם טובים מספיק כדי ללמוד אותו, להתעמק בו ולעסוק בו, יכול להיות תחום מקצועי-לימודי המתאים לכם. כך למשל, אדם שמאוד מתעניין בכלכלה או במדעי המחשב, אך הוא חסר כל יכולת מתמטית סבירה, פשוט אינו מתאים לתחום, על אף העניין הקיים. קחו זאת בחשבון – כאשר היום יש אפשרויות שונות להיכנס לתחום מקצועי, לא רק בלימודים אקדמיים גבוהים אלא גם "מהדלת האחורית" עם קורסים ותכניות הכשרה פרקטיות וקצרות יותר.
להתחשב בנתונים הקיימים ובזמן העומד לרשותכם
לצד בחירת תחום לימודים ועבודה שבאמת מתאים למכלול היכולות, הכישורים ותחומי העניין שלכם, חשוב גם לא להתעלם מהנתונים הקיימים והזמן העומד לרשותכם. כך למשל יש מסלולי לימוד המחייבים בגרות מעולה, פסיכומטרי בציון גבוה מאוד, או למשל מעבר של מבחני מיון בינלאומיים שעשויים להצריך ידע קיים והכשרה מתאימה. אם אתם צעירים ובתחילת דרככם, אולי יש לכם זמן להשלים ולשפר בגרויות, לעבוד תואר ראשון ואז להתכונן במשך עוד שנה למבחני מיון לתארים מתקדמים וכיוצא באלו. אם אתם כבר מבוגרים יותר, יתכן ועדיף לכם לבחור מסלול לימודים קצר ומעשי יותר, על אף שבהחלט יתכן ואינו אקדמי או נחשב כמו שחלמתם.